- Κέλβιν, Γουίλιαμ Τόμσον
- (William Thomson Kelvin, Μπέλφαστ 1824 – Σκοτία 1907). Βρετανός φυσικός. Καταγόταν από μορφωμένους γονείς (ο πατέρας του υπήρξε καθηγητής των μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης), ενώ ο ίδιος ήταν προικισμένος με εξαιρετικές πνευματικές ικανότητες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε ηλικία 21 ετών. Για μικρό χρονικό διάστημα έμεινε στο Παρίσι, προκειμένου να μελετήσει κοντά στον Ρενιό, αλλά το 1846 επέστρεψε στην πατρίδα του και ανέλαβε την έδρα της φυσικής φιλοσοφίας (γενική φυσική) στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, την οποία διατήρησε επί 53 χρόνια. Το 1899 εγκατέλειψε τη διδασκαλία, αλλά, για να μηχάσει την επαφή του με τη σχολή, ξαναγράφτηκε ως φοιτητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Η πρώτη του μελέτη αφορούσε τον υπολογισμό της ηλικίας της Γης, με αφετηρία την ταχύτητα της ψύξης της. Αν και οι τιμές που προέκυψαν (20-400 εκατ. έτη) ήταν ανακριβείς, οι προσδιορισμοί του Κ. είχαν πολύ μεγάλη σημασία, γιατί απέδειξαν ότι η ηλικία του πλανήτη μας ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι υπολογιζόταν μέχρι τότε. Κατά τα επόμενα χρόνια συνάντησε τον Τζάουλ, ο οποίος τον επηρέασε στις μελέτες του· ονομαστό έμεινε το πείραμά τους για την ψύξη των αερίων χωρίς παραγωγή εξωτερικής θερμότητας. Ερεύνησε το φαινόμενο Βόλτα και το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο, κατασκεύασε όργανα μέτρησης (όπως το γαλβανόμετρο Τόμσον) και ένα ηλεκτροδυναμόμετρο για την απόλυτη μέτρηση της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, ο Κ. μελέτησε τις μεταβολές της ειδικής αντίστασης ενός μεταλλικού αγωγού, ο οποίος υφίσταται τη δράση ενός μαγνητικού πεδίου.
Το όνομά του συνδέθηκε και με την απόλυτη κλίμακα της θερμοκρασίας ή κλίμακα K., την οποία εισηγήθηκε το 1848.
Χάρη στις εργασίες του για την υπερωκεάνια τηλεγραφία, απέκτησε τον τίτλο του λόρδου. Επίσης υπήρξε εξαιρετικός συγγραφέας εκλαϊκευμένων επιστημονικών έργων.
Σχηματική παράσταση του ηλεκτρόμετρου με τεταρτοκύκλια των Κέλβιν και Ντολεζαλέκ. Τα αντίθετα τεταρτοκύκλια συνδέονται μεταξύ τους? με τον τρόπο αυτό εφαρμόζεται σε δύο διαδοχικά τεταρτοκύκλια μία τάση αντίθετου σημείου. Αν εφαρμοστεί μία άγνωστη τάση στο σημείο A, o τροχός περιστρέφεται και στρέφει το νήμα από το οποίο κρέμεται, μαζί με το κάτοπτρο που είναι στερεωμένο σε αυτό.
Το όνομα του Άγγλου φυσικού Κέλβιν συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με την απόλυτη κλίμακα της θερμοκρασίας, κλίμακα Κέλβιν, την οποία εισηγήθηκε το 1848.
Dictionary of Greek. 2013.